Over

World Street Painting Stichting World Street Painting heeft zichzelf als doel gesteld om de openbare ruimte mooier te maken en kunst dicht bij de mensen te brengen. Naast een eerste editie van Climate Street Painting in Zwolle wordt dit jaar voor de vijfde keer World Street Painting Festival in Arnhem georganiseerd. De evenementen zijn uniek in Europa, altijd in de openbare ruimte, de grootste internationale 3D Street Painters komen er graag tekenen en de economische impact voor de stad en de regio is groot.

Wat is street painting? Een street painting is een krijttekening, een kunstwerk, op een stoep of plein dat live voor je neus gemaakt wordt. Hierin staat het maakproces en de afbeelding centraal. Street painting is een perfecte manier om een thema of kunst in de stad op een laagdrempelige manier aan een breed publiek over te brengen. In 3D street painting kun je als publiek plaatsnemen en onderdeel zijn van de illusie. Fotografie van mensen in verschillende poses in de kunstwerken zorgt voor interactie met de kunstvorm en voor verrassende plaatjes!

Het bestuur van World Street Painting bestaat uit:
Ans Meex – Voorzitter
Femke Hogenbosch – Secretaris
Laurens Vrakking – Algemeen bestuurslid / Penningmeester

Zwolle

Climate Street Painting Zwolle Climate Street Painting in Zwolle is een burger initiatief van Ruud Elshof en Ryan Hoekman. Met steun en denkkracht van gemeente Zwolle vanuit Klimaat & initiatiefrijk Zwolle, Provincie Overijssel met IJssel-Vechtdelta en waterschap DOD met Klimaat actief is het festival tot stand komen.

Wat gebeurt er tijdens Climate Street Painting?  Climate Street Painting is als zelfstandig project onderdeel van Zwolle Unlimited. Van 30 mei t/m 1 juni maken internationale kunstenaars op strategisch gekozen plekken 3D Street Paintings in de openbare ruimte waardoor een kunstwerk het ene programma onderdeel van Zwolle Unlimited met het andere verbind. Weer een extra toevoeging aan Zwolle Unlimited! Alle kunstwerken gaan over ons klimaat; hoe kun je zelf het verschil maken voor de wereld van morgen? “Think global, act local!” De kunstwerken zijn niet alleen mooi om te zien maar het publiek krijgt doordat de kunstwerken tot leven lijken te komen een ware beleving voorgeschoteld.

De 1e editie De kunstenaars beginnen op 29 mei met de creatie van hun kunstwerk. Ze werken live waardoor je ziet hoe ales gemaakt wordt. De interactie van het publiek is belangrijk voor het eindresultaat. Op 1 juni zijn alle kunstwerken af. Tijdens de expo periode van 2 juni t/m 1 september kunnen de bezoekers zichzelf in de kunstwerken fotograferen. Dit zorgt voor de leukste situaties én foto’s!

WOEST Voor Climate Street Painting kiest World Street Painting voor een samenwerking met WOEST door dagelijks ene workshop te geven. WOEST vindt plaats van maandag 28 mei t/m vrijdag 1 juni 2018 in de Zwolse binnenstad. Op deze manier wordt ook een verbinding gelegd met de jeugd van Zwolle en omgeving.

Arnhem

World Street Painting Festival in Arnhem World Street Painting Festival is een jaarlijks festival met internationale kunstenaars. Het festival bestaat uit vijf dagen live actie Street Painting en een expositieperiode van 2 maanden op de pleinen in de Binnenstad van Arnhem. 

Wat gebeurt er tijdens het festival? We willen de kunstenaars in de verschillende stadia van hun carrière kunnen betrekken in ons festival. De meester en leerling methode werd in de middeleeuwen succesvol gehanteerd om vakkennis over te dragen. Het succes van deze formule zit hem in het stimuleren van het zelflerend vermogen van mensen. Het festival gaat hiermee de rol van een productie(huis)plein op zich nemen. Naast de Internationale meester, 3D en 4D artiesten, wordt een leerling klasse ingericht voor regionale kunstenaars, studenten van de academies en street painters in wording. Daarnaast wordt het speelveld versterkt met een community klasse; voor iedereen die mee wil tekenen en de kunst op straat wil leggen. Van amateur tot semiprof. Alle street paintings komen naast elkaar te liggen zodat kruisbestuiving ontstaat en men van elkaar kan leren.

De 5e editie De afgelopen jaren hebben duizenden bezoekers de street painters live aan het werk gezien. In 2014, 2015 en in 2016 is het festival uitgegroeid tot een zomerexpositie in de openbare ruimte. Eerdere edities van World Street Painting Festival stonden in teken van het thema ‘Freedom, WOII (2014), Van Gogh (2015) en The Olympics (2016). In 2017 is gekozen voor het thema Nature. Het thema van 2018 is celebrate ART!

Waarom?Stichting World Street Painting organiseert het festival om de stad mooier te maken en de kunst, die refereert naar de actualiteit, op een laagdrempelige manier naar alle soorten mensen te brengen.