Remko van Schaik – Nederland

Work: Arnhem 2019

Remko van Schaik is een onafhankelijke Nederlandse straat artiest. Hij komt uit Utrecht en is gespecialiseerd in street art met optische 3D-illusies. Hij is al meer dan 25 jaar bezig met tekenen en schilderen en heeft een ervaring met veel verschillende stijlen. Nadat hij was afgestudeerd aan de Hogeschool voor de kunsten raakte hij steeds meer geïnteresseerd in de kunst van het stripverhaal en andere populaire vormen van tekenen. Daarom ontwikkelde Remko zich tot een schilder die muurschilden en #D-kunstwerken maakte van polyester en beton.

In de zomer van 2007 was Remko getuige van een groep straat artiesten aan het werk die ervoor zorgden dat zijn passie veranderde in een verlangen naar meer openbare en open vormen van schilderkunst en creatief ontwerp. Deze fascinatie was cruciaal voor de keuze die hij uiteindelijk maakte voor 3D-Street-Art. vanaf 2008 werken de anamorfe schilderijen zijn belangrijkste focus in zijn werk en leven. Sinds hij die keuze gemaakt heeft, heeft Remko geschilderd op internationale street art festivals, voor gemeenten , overheden en verschillende bedrijven. Hij houdt van reizen en prijst zichzelf gelukkig dat zijn werk hem over de hele wereld meeneemt, waar hij in staat is om te communiceren met mensen van over de hele wereld.

Voor Remko is 3D kunst een combinatie van creativiteit en vaardigheden. Zijn werk staat bekend om de cartooneske en humoristische benadering de in combinatie met humoristische figuren een kunstwerk in een interactief verhaal veranderd. Een ander onderscheidend kenmerk van het werk van Remko is dat het kunstwerk het verhaal zelfstandig moet vertellen, zonder ingewikkelde of overbodige verklaringen met woorden. Kunstwerken maken deel uit van de beeldtaal die Remko gebruikt om te portretteren wat hij ziet in de wereld om hem heen. Toch is elk door Remko gemaakt 3D-Street Art kunstwerk  altijd voor slecht 90% af. De resterende 10% is afhankelijk van en wordt gemaakt door het publiek. De interactie van het publiek met de foto is wat Remko motiveert en plezier geeft in zijn werk.