Gregor Wosik – Polen

Work: Arnhem 2019

“Ik begon als Pools kind met schilderen. Mijn grote voorbeeld was een televisieserie over schilderen, dus op zondagmorgen, als de hele familie naar de kerk ging, keek ik televisie en schilderde ik. Op 13-jarige leeftijd verkocht ik mijn eerste schilderijen, voornamelijk landschappen. Later maakte ik een carrière als voetballer.

Op 30-jarige leeftijd verhuisde ik naar Duitsland. Daar bezocht ik per ongeluk een stad genaamd Geldern, waar elk jaar een straatschilderfeest plaatsvindt. Dit vond ik gewedlig, want alle mensen schilderden op mijn favoriete manier, in XXL. Dus ik zag de kans om de stoep als een groot doek te gebruiken. Vanaf dat moment ontwikkelde ik mezelf als straatschilder. Ik ben trots dat ik toen het festival in Geldern en vervolgens zelfs de Courtatone in Grazie te winnen. Ik mag mezelf meester van Madonnari noemen.

Eerst was ik een klassieke 2D-copyer. Mijn favoriete artiest is Rembrandt en ik schilder graag in zijn stijl. Tegenwoordig krijg ik steeds meer aanvragen voor 3D-schilderijen, waarvoor we soms nog steeds krijt gebruiken. 3D is voor mij zelfs beter in vergelijking met 2D. Ten eerste omdat ik steeds groter en groter kan schilderen. Ten tweede omdat mijn gezichtsvermogen verslechtert, dus kopiëren is dan hard werken. Ten derde, ik had altijd te veel fantasie om enkel te kopiëren, in 3D kan ik zelf ontwerpen maken en schilderen zoals ik wil. Ik kan een van mijn sterkste talenten gebruiken, het talent voor improvisatie! Ik verras mijn toeschouwers en mezelf keer op keer!”